5 Οκτ 2008

Σάββατο 6 Σεπ 2008

Από τις Φέρες στο Πόρτο Λάγος [6:07 ώρες, 118 χλμ.]

Καθώς ποδηλατούμε γρήγορα προς την Αλεξανδρούπολη σε ένα ίσιο δρόμο βοηθούμενοι από το βοριαδάκι, ακούμε ένα θόρυβο στην πισινή ρόδα του Σάκη. Στοπ, έλεγχος, για να διαπιστώσουμε μια σπασμένη ζάντα. Η ζάντα ράγισε λόγω φθοράς: κλασική περίπτωση φθοράς, που θα έπρεπε να ελεγχθεί πριν την έναρξη ενός τέτοιου ταξιδιού από τον σωστό ποδηλάτη, και γι΄ αυτό ο ποδηλάτης τώρα θα υποστεί τις συνέπειες: ελάττωση της πίεσης (συνεπώς μεγαλύτερη τριβή) και ευχή η ζάντα να κρατήσει ως την Αλεξανδρούπολη. Το ευτύχημα είναι ότι είναι Σάββατο (και τα καταστήματα ανοιχτά) και το πέρασμα μια καινούργιας ρόδας θα αποδειχτεί υπόθεση δυο ωρών το πολύ. Συνεχίζουμε.

Μετά από ένα μπέρδεμα με τους δρόμους (παρατράγουδα με την κατασκευή της Εγνατίας) και μια ανάβαση, θα βρούμε το δρόμο μας προς τις Σάπες και την Κομοτηνή. Κάπου στο δρόμο θα συναντήσουμε μια συκιά κατάφορτη με καταπληκτικά σύκα, την οποία θα εκτιμήσουμε και θα τιμήσουμε ιδιαιτέρως. Στην Κομοτηνή θα δράσει η κατσαρόλα μας και θα απολαύσουμε ένα φαγητό με βραστά ντόπια λαχανικά, όπως και έναν θαυμάσιο μεσημεριανό υπνάκο στον παχύ ίσκιο των πλατάνων στο πάρκο. Τη στιγμή του ξυπνήματος ο Σάκης θα συλλάβει το τέλειο σλόγκαν του ταξιδιού μας: καθώς ανασηκώνεται ψιλονυσταγμένος ατενίζει το υπερπέραν και μονολογεί: "τόση καλοπέραση να δούμε πού θα μας βγάλει".

Μέχρι το σούρουπο έχουμε αρκετές ώρες για να φτάσουμε στο Πόρτο Λάγος. Όμως μερικά χιλιόμετρα πριν φτάσουμε εκεί θα μας εντυπωσιάσει ένας άλλος χώρος πλάι στη λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας, ένας παραδοσιακός οικισμός του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης. Με γραδίδι και νερό, αποτελεί τον τέλειο χώρο διανυκτέρευσης. Θα μπορούσαμε μάλιστα να μείνουμε μέσα στις αχυροκαλύβες, ωστόσο θα προτιμήσουμε στις σκηνές μας γιατί μέσα εκεί έχει ζέστη και γιατί το χώμα δεν είναι προτιμότερο από το αφράτο γρασίδι. Το σαρακατσάνικο στοιχείο είναι έντονο στη Θράκη. Στην Ελατιά (Κάράντερε) γίνεται κάθε χρόνο και αντάμωμα Σαρακατσαναίων, ένα σημείο από όπου δυστυχώς δεν θα περάσουμε λόγω δρομολογίου.Ο καιρός είναι θαυμάσιος. Θα μαγειρέψουμε το φαγητό μας το οποίο θα απολαύσουμε σε τραπέζι εξοχής υπό το ρομαντικό φως της λάμπας, και θα πλύνουμε τα ρούχα μας από τον ιδρώτα δύο ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: