5 Οκτ 2008

Το μήνυμα

Ένα το μήνυμα, τρεις οι κατευθύνσεις:

• Η ελληνική πολιτεία οφείλει να προωθήσει το ποδήλατο με όλους τους τρόπους. Αυτό θα σημαίνει λιγότερα μηχανοκίνητα, πιο ανεκτοί δρόμοι, καλύτερη δημόσια υγεία, μικρότερο κοινωνικό κόστος των μεταφορών, καλύτερο περιβάλλον, υγιέστερος τουρισμός. Τα μέσα είναι γνωστά: υποδομές όπως ποδηλατόδρομοι και διευκόλυνση της μεταφοράς του ποδηλάτου στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Δεν μπορεί χώρες του βορρά όπως η Ολλανδία να έχουν χιλιάδες χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, και η Ελλάδα με τις 300 μέρες ήλιο το χρόνο να μην έχει.

• Οι τοπικές κοινωνίες να "σκεφτούν παγκόσμια και να δράσουν τοπικά" προς την ίδια κατεύθυνση κυρίως με πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

• Τα δύο προηγούμενα δεν έχουν νόημα χωρίς τη δράση του καθενός μας. Ο πολίτης είναι η βάση της πίεσης για αλλαγές και το βασικό και τελικό υποκείμενο. Οφείλει να αναθεωρήσει τη μεταφορική του συμπεριφορά και να κάνει πράξη μια υπεύθυνη "ηθική των μετακινήσεων". Αν αδρανήσει θα υποστεί τις συνέπειες της αδράνειάς του. (Περισσότερα στο http://i-alli-ellatha.blogspot.com.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: