Αγαπητέ αναγνώστη, ίσως θεωρήσεις αυτές τις δηλώσεις υπερβολικές ίσως όχι. Η τελευταία σκέψη που ίσως υπάρχει στο μυαλό του "αμύητου" είναι: εγώ δεν είμαι τόσο ικανός ώστε να μπορώ να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι. Γι΄ αυτό λοιπόν δεν θα σού απαντήσω εγώ, αλλά θα αφήσω να μιλήσει κάποιος άλλος. Θα μιλήσει ο κύριος Χένρι. Άκουσε τι έχει να σού πει.
Τη μέρα που πλησιάζαμε στη Μεγαλόπολη έχοντας μόλις κατέβει τις βόρειες υπώρειες του Ταΰγετου, σταθήκαμε σε μια αμφίβολη διασταύρωση προσπαθώντας μέσα στην ερημιά να αποκρυπτογραφήσουμε τις πινακίδες για να αποφασίσουμε ποιο δρόμο να πάρουμε. Εκείνη τη στιγμή ένας ποδηλάτης εμφανίζεται από πίσω μας! Κάτι περίεργο συμβαίνει με αυτόν, οδηγεί συνεχώς με το χέρι στην τσέπη - λες να έχει κανένα πιστόλι; Είναι Βέλγος, ετών 46, ο κύριος Χένρι. Ταξιδεύει μόνος, με το ποδήλατό του και τα λίγα μπαγάζια του. Πέταξε μέχρι την Κρήτη, ποδηλάτισε την Κρήτη από τη μια άκρη στην άλλη, άρχισε ξανά από την Καλαμάτα, θα περάσει όλη την Πελοπόννησο, θα συνεχίσει στη δυτική Ελλάδα, και θα καταλήξει στο γύρο της Κέρκυρας. Θαυμάσια. Αλλά... κάτι περίεργο συμβαίνει με τον κύριο Χένρι. Παίρνω το θάρρος να τον ρωτήσω.
Ο κύριος Χένρι είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Η μία πλευρά του σώματός του έχει εκ γενετής δυσμορφία, το ένα πόδι του είναι κοντότερο, το σώμα του είναι κάπως στραβό, αλλά πάνω από όλα ο κύριος Χένρι είναι μονόχειρας. Το ένα χέρι του είναι ατροφικό και χωρίς παλάμη. Στο τιμόνι του έχει μία μανέτα με δύο ντίζες που οδηγούν στα δύο φρένα, με ένα ρεγουλατόρο για να ρυθμίζει το ποσοστό πέδησης μπρος-πίσω. Δεν είναι μόνο η αυξημένη προσπάθεια να ανεβείς τις ανηφόρες (σαν αυτές που ανεβήκαμε εμείς!) οδηγώντας ένα ποδήλατο με ένα χέρι. Είναι και ο κίνδυνος στο χειρισμό του (φορτωμένου) ποδηλάτου στις κατηφόρες πάνω από τους γκρεμούς και τους άσχημους δρόμους...
Για μία περίπου ώρα ποδηλατίσαμε μαζί του, μέχρι τη διασταύρωση για το Λεοντάρι όπου πήγε για φαγητό. Του ζήτησα μια φωτογραφία. Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ ο κύριος Χένρι έστησε το ποδήλατό του στο διπλανό κάδο σκουπιδιών και με ένα θεατρικό ύφος σα να δραπέτευσε μόλις από εκεί μέσα με ενθάρρυνε να τραβήξω τη φωτογραφία του.

Αν ο κύριος Χένρι μπορεί να κάνει αυτό που έκανε, τότε αυτό μπορεί να το κάνει ο καθένας. Θέληση χρειάζεται. Θέληση να σηκωθεί κανείς από την πολυθρόνα της τηλεόρασης, που αποχαυνώνει τον κόσμο με όλη την ψευτιά την ψευδαίσθηση και το παραμύθι. Η Ελλάδα δεν είναι αυτό που παρουσιάζει η τηλεόραση τα μήντια και το σάπιο τουριστικό κύκλωμα. Είναι άλλη. Είναι αλλού. Πολύ κοντά. Έξω από την πόρτα μας. Και κανείς μας δεν είναι για τον σκουπιδοτενεκέ. Αξίζουμε κάτι καλύτερο. Φίλε αναγνώστη, αξίζεις κάτι καλύτερο από αυτό για το οποίο προσπαθούν να σε πείσουν ότι αξίζεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου